Co teď v zimně nejvíce jíte, čím své tělo vyživujete? Jaké aktivity vyhledáváte? Pokud jste vnímaví a vaše tělo je v harmonii, možná stačí jen mu naslouchat, a ono si samo řekne, co mu teď udělá nejlépe. A myslím, že zmrzka, plný diář ani mísa salátu k večeři to nebude!

luc_yoga_kontakty

V zimě vládne přírodě, tedy přirozeně i nám lidem, energie váty, kombinace elementu vzduchu a prostoru…jejími kvalitami jsou chlad, suchost, lehkost, proměnlivost. Svou stravou i péčí o sebe bychom tedy tyto kvality měli vyvažovat, tišit. Proti chladu jít teplem, proti suchosti olejnatostí, promazáváním, proti lehkosti věští těžkostí, nebo chcete-li hutností a proti proměnlivosti rutinou, pravidelností v denním režimu. Energie váty se v zimě prolíná s kaphovou energií, a to hlavně v obdobích, kdy je více sněhu, deště a ke konci zimy, kdy tzv. „tají ledy“. Kapha je energií vody a země, je tedy hodně hutná, těžká, stabilní, pevná, olejnatá. Je potom doslova uměním reagovat čile na proměny vnějšího prostředí, neboť to, co se děje venku, děje se i uvnitř nás. Ať se nám to líbí nebo ne. 

Podle tradiční čínské medicíny vládne zimě element VODY, kterému náleží orgány ledvin a močového měchýře. O tyto dva orgány bychom nyní měli nejvíce pečovat, protože je jejich funkce oslabena. 

V zimě máme jedinečnou příležitost doplnit energii LEDVIN. Nikdy jindy v roce to už nebude tak potřeba a tak efektivní. TČM považuje ledviny za esenciální orgán lidského těla, nesoucí naši životní energii. A to jak tu prenatální, tedy to, co nám bylo dáno do vínku od našich rodičů a co moc ovlivnit nemůžeme, tak i postnatální, tedy to, jakým způsobem života žijeme. Tuto postnatální energii ledvin, jak asi tušíte, můžeme ovlivnit tím, jak jíme, jak spíme, jak se hýbeme i odpočíváme, jaký vzduch dýcháme, jaké máme vztahy s okolím, v jaké žijeme pohodě atd.

Oslabení ledvin se může projevit nejrůznějšími způsoby…jako ztráta elánu, chuti do života, přílišné obavy a strachy, zimomřivost, studené ruce a nohy, bolest v bedrech, hučení a pískání v uších, tenké a slabé vlasy a nehty, záněty vedlejších dutin nosních, gynekologické záněty a výtoky a podobně. 

A jak můžeme ledvinám v zimě nejvíce pomoci?

ZPOMALIT!!! Já vím, lehce se to řekne, hůře dělá. Zvlášť se začátkem roku, kdy se na nás ze všech stran valí nejrůznější, předsevzetí, výzvy a „nové začátky“. Je důležité naučit se PASIVNĚ odpočívat, tedy ne aktivně, jak je poslední roky módní, ale opravdu pasivně pomocí meditace, restorativní jógy, jin jógy nebo jen povalováním se v křesle a zíráním z okna (bez telefonu nebo TV). Ideální je vyčlenit si každý den pravidelný čas na meditaci. Stačí klidně i jen 10 minut. 

TEPLEM. Držte se v teple a teple se oblékejte. Hlavně oblast beder by měla být dobře chráněna proti chladu. Skvělé je dopřávat si pravidelně teplou vanu třeba i se solí nebo éterickými oleji, teplou lázeň na nohy nebo si oblast beder a kříže nahřívat  před spaním nahřátým polštářkem. Máte-li možnost, nahřejte si malý kamínek a vložte si ho do pupíku a relaxujte 20 – 30 min. Zkuste to dělat každý den alespoň 30 dnů v kuse. 

Klidným, harmonickým POHYBEM. Dobře vám udělá každodenní procházka v přírodě, praxe jemné nebo jin jógy, ale i jakékoli jiné formy jemného vědomého pohybu jako je kung fu, taichi nebo pět tibeťanů. Nyní není čas na vyčerpávající tréninky a přehnanou pohybovou aktivitu. Podívejte se do přírody. Najdete teď někde živočicha, který by zbytečně plýtval svou energií?

Mějte DOBRÉ VZTAHY s lidmi. To se opět velmi lehce řekne, že :D? Neudržujte uměle vztahy, které jsou už „přežité“, které vám nic nedávají, do kterých investujete energii a čas, ale nic se vám nevrací. Slyšeli jste někdy pojem „ledvinové vztahy“? Ano, tak to jsou přesně ony…Vztahy, které držíte ze zvyku. Někdy jste si třeba měli co říct, teď už jste ale každý někde jinde. Opusťte to. Uvidíte. Uleví se vám. A ledvinám taktéž…

Jezte TEPLÉ jídlo. Klidně zařaďte tři teplá jídla denně. Ráno je ideální začít sklenicí teplé vody (může být i s medem a citronem), která krásně propláchne celý gastrointestinální trakt a nastartuje metabolismus. Zároveň tělo hydratuje po nočním žíznění. Ke snídani se hodí obilninová kaše nebo, holdujete-li raději slaným snídaním, teplá vydatná polévka (zeleninová, luštěninová, miso, vývar), fajn budou občas také vajíčka. Oběd i večeře by pak měly být také teplé. Vhodné jsou polévky, a to jak vydatné husté zeleninové, tak i dlouho tažené masokostní vývary. Ty jsou přímo balzámem pro náš organismus a především pro střeva, obsahují spoustu bílkovin, vápníku a minerálů. Ne nadarmo se silný slepičí vývar doporučuje jako všelék a kdykoli, kdy na vás „něco leze“. 

Ze zeleniny je nyní nejlepší kořenová, a to v jakékoli podobě. Vařená, dušená, zapékaná jídla, omáčky, jídla z jednoho hrnce, placky a nákypy jsou nyní tím, co nám udělá velmi dobře na těle i na duši. Z obilnin bychom si měli dopřávat různé druhy rýže, pohanku, jáhly, špaldu, kroupy nebo quinou. Jedlíci masa si ho mohou dopřát v tuto roční dobu o trochu více než jindy. Ideální úprava je opět pomalé a dlouhé dušení, pečení. Přidání koření zlepší jeho stravitelnost. 

Skvělé jsou luštěniny, a to nejvíce fazole. Ať už ty velké bílé či červené, a nebo menší adzuki či mungo. Všimli jste si, že mají tvar ledvin?

Zkuste to nepřehánět s tropickým ovocem jako jsou pomeranče, mandarinky, grepy, ananas nebo mango. Svou povahou ochlazuje, proto také roste v tropech a ne u nás. Raději si dopřejte podušená jablka, hrušky, švestkové kompoty a sušené ovoce předem namočené ve vodě. 

Chutí zimy a elementu vody je SLANÁ. Tím nemyslím, že byste se po večerech měli krmit chipsy a slanými oříšky, ale doplňovat slanou chuť v její přirozené podobě. Tedy ryby a plody moře (ideálně máte-li dobrý zdroj čerstvých ryb), řasy a mořská sůl jsou ideální. 

To je jen neúplný výčet toho, co vše pro sebe můžeme v tuto roční dobu dělat. Proto…nepropásněte ji. Neberte zimu jako období, které je zkrátka potřeba „přežít“. Využijte ji ke svému prospěchu a zdraví. Co si teď energeticky a výživově nastřádáme, naspoříme, z toho pak budeme žít po zbytek roku. Tak to nepodceňte. Uvidíte, že jaro pro vás bude daleko veselejší…