Tuhle bábovku peču pravidelně vždy na podzim, když je všude k dostání nepřeberné množství dýní nejrůznějších typů. Já mám nejraději dýně Hókaidó nebo máslové.

Ty tvarem trochu připomínají hrušku a jejich nevýhodou oproti hókaidó dýni je to, že mají slupku celkem tuhou, a tak je třeba ji oloupat. Slupka hókaida je celkem tenká, tak je možné jíst ji i s ní.

Této bábovce dýňové pyré dodá báječnou vláčnost a nezaměnitelnou zemitou chuť, kterou perfektně doplní voňavé zahřívací koření.

S takovou dobrotou si už pak jen stačí v klidu sednout do křesla, zachumlat se do deky a užít si její chuť ideálně s nějakým oblíbeným nápojem. Nejlepší bude třeba čaj z čerstvého zázvoru, skořice, hřebíčku a kardamomu.

Co budeme potřebovat:

170g polohrubé špaldové mouky
130g třtinového cukru nebo panely
2 vejce
170ml oleje (řepkový nebo ½ na ½ olivový a kokosový)
250ml dýňového pyré
1 lžička kypřícího prášku do pečení bez fosfátů
1 lžička sody
1 lžička skořice
½ lžičky sušeného zázvoru
½ lžičky mletého hřebíčku
¼ lžičky muškátového oříšku
špetka soli
60g vysokoprocentní čokolády
60ml smetany
hrst oříšků nasekaných na menší kousky (mandle, lískové, vlašské,…)

Postup:

  • Nejprve si uvaříme dýni. Doporučuji dýni hókaidó rozkrojit napůl a vydlabat semeník. Pak nakrájet na menší kousky a dát do pařáčku. Dusíme do měkka. Poznáme to tak, že nůž dýní projede jako máslem.
  • Pak dáme do jiné nádoby a rozmixujeme (ideálně tyčovým mixerem).
  • Dáme si do mísy odváženou mouku, cukr, kypřící prášek, sodu, sůl a všechno koření.
  • Odvážíme si 250g dýňového pyré a smícháme s olejem. Nejlepší je použít robota. Postupně přišleháme vejce.
  • Do této směsi pak vsypeme připravenou moučnou směs a promísíme. V malém kastrolu si necháme rozpustit čokoládu ve smetaně a po lehkém zchladnutí odebereme polovinu těsta a promícháme s rozpuštěnou čokoládou.

Do vymazané a vysypané formy na bábovku nebo hřbet nalijeme nejprve dýňovou část a na ni navrstvíme čokoládovou. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů cca 45 minut. Jestli je bábovka hotová zjistíme tak, že špejle zapíchnutá do bábovky vyjde suchá. 🙂

Necháme vychladnout ve formě a pak vyklopíme.

Užijte si ji! Doporučuji si k jídlu vždy sednout a vypnout počítače, mobily, zkrátka všechny rušivé elementy, které by mohly kazit požitek z tak úžasného zážitku, jakým je jezení této bábovky.