Já vedu zásadu, že děti jedí to, co jíme my. Pokud oba z rodičů jedí více měně zdravě a pestře, děti se přirozeně přidají. Možná se sem tam objeví období vzdoru, kdy budou zásadně a jen z principu odmítat vše zdravé, ale věřím, že ten základ v sobě mít budou a nakonec se k němu přeci jen vrátí.
Já snídám velmi často kaše. A vedu k tomu i děti. Chci, aby měly ráno něco teplého do břicha. Zatím se mi podařilo u obou starších, že od útlého věku jedli ovesnou kaši. Až do té doby, než přišli na to, že existuje krupicová. Tak se ji snažím dělat alespoň ze špaldové krupice pro lepší svědomí.
Mám ale vyzkoušených pár osvědčených receptů, které kaše nejsou, ba co víc, jsou to oblíbená „dětská jídla“ a navíc jsou v nich ingredience, které považuji za zdravé a plnohodnotné.
Jsou to banánové lívance a ovesné vafle.
S oběma zazáříte jako hvězdy kuchyně. Děti si budou libovat a vy budete mít dobrý pocit z toho, že jedí něco výživného.
Banánové lívance
Jsou prostě báječné. Krásně nadýchané, jemné a velmi chutné, i přesto, že jsou slazené pouze banány. Nedávno byl u nás kamarád nejstaršího syna přes noc a ráno mi vyšvihl za lívance k snídani takovou pochvalu, že jsem se až červenala…
Ingredience:
- 200g celozrnné špaldové mouky (může být ale i ½ na ½ špaldová a pohanková)
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžičky skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky kardamomu
- špetka soli
- 4 dobře zralé banány
- 2 vejce od šťastných slepic
- 1 hrnek mandlového mléka
V mixéru umixujte dohladka oloupané banány, vejce a mléko.
V jiné míse smíchejte všechny sypké ingredience a pak do nich nalijte rozmixovanou banánovou směs. Dobře promíchejte a smažte na dobře rozpálené pánvi na ghí z jedné i druhé strany.
Podávejte s čímkoli máte rádi. Skvělá bude domácí marmeláda, ovocný rozvar nebo ořechové máslo.
Ovesné vafle
Taková ovesná kaše schovaná ve vaflích …Není to super?
Ingredience:
- 200g ovesných vloček
- 400ml vody
- 1 větší jablko (pro obměnu může být i banán nebo kousek dýně)
- 2 vejce
- 1 lžíce kokosového nebo třtinového cukru
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50g rozpuštěného másla nebo ghí
Vločky večer nasypte do mísy a zalijte vodou. Přiklopte a nechte do rána nasáknout.
Ráno vlijete vločky do mixéru, přidejte všechny ostatní ingredience a rozmixujte do hladka. Těsto by mělo mít konzistenci něco mezi těstem na lívance a na palačinky. Pokud tomu tak není, můžete naředit trochou vody.
V rozpáleném vaflovači pečte do křupava a podávejte podle vašich chutí a preferencí.