Můj deník…
První pomoc, když na vás něco leze“
Podle Ájurvédy na nás většina nemoc neskočí z ničeho nic. Až na nějaká virová onemocnění, která chytneme také jen tehdy, když je naše imunita oslabena, tedy máme vyčerpaný ójas. Každá nemoc má svůj vývoj. Ájurvéda rozeznává šest stupňů vývoje nemoci. Tím prvním je...
Jak z podzimu načerpat sílu na zimu
Zdá se vám, že teprve před chvílí skončilo léto a vy už byste pomalu měli začít přemýšlet o vánočních dárcích? Přibrzděte! Pojďte si užít toto přechodové období, kdy se příroda proměňuje, kdy teplý letní jang přechází v zimní chladný jin. Má to něco do sebe! Energie...
Jak pečovat o vátu a nervový systém
Léto se chýlí ke konci a to znamená jediné...pomalu ustupuje ohnivá a dynamická Pitta a začíná se zvedat vzdušná, lehká a suchá Váta! A protože váta souvisí v našem organismu s jakýmikoli pohybem - ať už pohybem jídla trávicí trubicí, pohybem krve v žilách, pohybem...
Pět ranních zvyků pro zdravé trávení
1) Seškrábnutí povlaku z jazyka škrabkou na jazyk: Úplně první věc, kterou udělejte hned po probuzení. V noci se náš trávicí oheň (Agni) zbavuje zbytků z procesu trávení tím, že posílá tento odpad na jazyk. Naším úkolem je zbavit se ho, ne sníst společně se snídaní....
Jednoduché kroky ke sladkému spánku
Dnešní zrychlená doba, všudypřítomný spěch a stres způsobuje v mnohých z nás zvýšenou dóšu vátu. Ta se může projevovat symptomy jako je nervozita, strachy, obavy, nadýmání, zácpa, suchost pokožky a vlasů, bolest a ztuhlost svalů, bolest kloubů, ale také...
Ajurvédsko jógová péče o smysly
Smysly jsou vstupními branami do našeho těla. Dávají nám informace o tom, co se děje kolem nás. Zda jsme v bezpečí nebo jestli máme být trochu ostražití, jak se říká „zbystřit smysly“. Abychom realitu vnímali dobře, čistě, měly by být smyslové orgány v dobré kondici....
Vše, co potřebujete vědět o zdravém vyprazdňování
Tak jo…bude to o bobku, hovínku, stolici, nebo jakkoli to chcete nazývat. Pojďme se podívat na vše, co jste o něm kdy chtěli vědět, ale styděli jste se zeptat. V naší společnosti to není téma úplně běžné, ale mělo by být. Zdravé vyprazdňování je totiž jedním...
Okořeňte si život!
V ájurvédě používáme koření nejen pro zlepšení chuti jídla, ale také, a především pro podporu trávícího ohně. Skvělým způsobem, jak zařídit, aby nás vaření a jídlo dlouhodobě bavilo, je naučit se s kořením experimentovat a zkoušet něco nového. Nové kombinace...
Jak si připravit domácí ghí
Ghí je přepuštěné nesolené kravské máslo. Taková esence mléka, které je v ájurvédě považováno za velmi hodnotnou a výživnou potravinu. Pokud je ovšem z dobrých zdrojů a neprošlo přemírou technologických úprav. Přepuštěním zbavíme máslo mléčné bílkoviny a zamezíme tak...
Jarní „očista“ podle ájurvédy
Máme za sebou zimu, které vládla dynamická, chladná a studená energie váta. Nyní se pomaloučku překlenujeme do jara a s tím přichází i přirozená potřeba od těžších a hutných zimních jídel odlehčit, trochu pročistit tělo a zejména pak trávení. V tomto období...
Kontakty:
Lucie Martinová
Ke Kersku 508, 289 14 Poříčany
IČ: 02272326
+420 723 447 383